Logo Logo Logo

en
Menu

Turawa Park.
Jak projektować
zrównoważoną przestrzeń?

zdjecia-realizacja-turawa-12-06-2018_09
Branża
Centrum handlowe
Rok
2017
Zakres prac
Wyposażenie, architektura wnętrz

Turawa Park.
Jak projektować
zrównoważoną przestrzeń?

Określenie tożsamości

Aby zapewnić zrównoważoną przestrzeń w centrum handlowym, trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, kto będzie z niej korzystał i jakie są potrzeby użytkownika. Istotne jest też uwzględnienie tego, co komunikuje centrum handlowe i jaka jest jego tożsamość. Tak było w CH Turawa Park, gdzie współpracując z naszym klientem, poznaliśmy główny przekaz kierowany do użytkowników i dzięki temu mogliśmy określić grupy społeczne, które odwiedzają centrum.

Poznając to miejsce, dowiedzieliśmy się, że CH Turawa stawia na ekologię, jak również jest chętnie odwiedzana przez rodziny z dziećmi.  

Postanowiliśmy wejść w ten klimat i stworzyć zrównoważony, ekologiczny food court dla różnych klientów, uwzględniając także tych najmłodszych. 

Podczas wizji lokalnej w obiekcie zwróciliśmy uwagę na podłogę, a dokładnie na specyficzne ułożenie kafli, tworzące kształt elipsy. Wykorzystaliśmy ten układ przy tworzeniu projektu, wyobrażając sobie zrównoważone środowisko, kształtem naturalnie nawiązujące do przyrody. 

Wygoda dla każdego

W środowisku tym zabraliśmy się do wydzielania stref, odróżniając je nie tylko funkcją, ale też kolorystycznie. 

W efekcie powstała strefa dla rodzin z dziećmi, strefa biznes, strefa lounge i właściwa dla tej części centrum handlowego z uwagi na operatorów gastronomicznych – strefa food. 

 

Strefy: rodzina, biznes, food

Planując strefę rodzinną uwzględniliśmy zachowania dzieci i trudność, jaką im sprawia, dłuższe siedzenie przy stole. Stworzona dla nich strefa pozwala im na aktywność, ale także na rozwój poprzez korzystanie z systemów interaktywnych. Pomyśleliśmy też o zupełnie małych dzieciach, które są karmione przez rodziców i potrzebują odpowiednich do tego krzesełek.  

 Strefa biznes została wyróżniona od pozostałych poprzez wykorzystanie wyższych stołów i dostosowanych do nich hokerów, co sprzyja pracy indywidualnej w skupieniu, z możliwością  ładowania urządzeń mobilnych.

Strefa food daje możliwość spożycia posiłku zarówno większym, jak i mniejszym grupom, a strefa lounge pozwala na relaks w fotelu i możliwość rozmowy przy kawie.

zdjecia-realizacja-turawa-12-06-2018_03

Natura w centrum handlowym

Wiedząc, jak bardzo ważna jest biofilia, wykorzystaliśmy jej założenia do stworzenia ekologicznego projektu galerii handlowej.

Biofilia to nic innego, jak naturalne dążenie człowieka do łączenia się z naturą, ponieważ ma ona silny i pozytywny wpływ na jego stan. Wpływa ona na samopoczucie emocjonalne, poznawcze i fizyczne, daje tez poczucie szczęścia i redukuje stres. 

O ile łatwo to dążenie zaspokoić poprzez kontakt z naturalnymi zasobami na świeżym powietrzu, o tyle bardziej wymagające jest stworzenie takich warunków wewnątrz obiektu.  Ale i tutaj istnieją sposoby, by mimo braku przyrody wewnątrz centrum handlowego, tak wpływać na ludzki mózg, by czuł się jak w pobliżu natury.

Takie właśnie rozwiązania zostały zastosowane w Turawie. Przede wszystkim donicami z naturalną roślinnością oddzieliliśmy nasze środowisko od pozostałej części galerii. 

Dodatkowo wydzieliliśmy nimi poszczególne aplikacje meblowe, by oprócz efektu natury, uzyskać też poczucie kameralności i prywatności. 

Poza zastosowaniem roślinności, nawiązaliśmy do natury poprzez zastosowanie kolorów i materiałów odpowiadających elementom  występujących w naturze, 

I tak drewniane meble kojarzą się z korą drzew, kolor zielony – z ich koronami, krzewami, trawą, niebieski – z błękitem nieba, rzeką, jeziorem.  Do natury nawiązaliśmy też poprzez kształt mebli, materiały tapicerskie, ale także stosując podział aplikacji na twarde i miękkie. 

Otwórz się na nowe rozwiązania

Podsumowując projekt, stworzyliśmy miejsce w centrum handlowym, które naturalnie wkomponowało się  w przekaz CH Turawa Park, hołdujący ekologii i naturze. 

Ponadto zaspokoiliśmy potrzeby rożnych grup społecznych, które mają swoje oczekiwania wobec przestrzeni publicznej. 

W efekcie tej współpracy , podczas której nasz klient wykazał otwartość na nowe rozwiązania, jak i zaufanie,  powstał na twarzy uśmiech, do którego zmierzamy, doradzając i projektując. 

Jeśli zainteresował Cię ten artykuł i zastanawiasz się jak wyposażyć wnętrza centrum handlowego, czekamy na Twój kontakt:

Radosław Zawalski WES.expert

project manager centra handlowe
r.zawalski@wes.expert

icons window Pozostałe realizacje
cookies
Ciasteczka

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeżeli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies zmieniając ustawienia przeglądarki.
Polityka prywatności

Polityka plików cookies